Продължете към съдържанието

Проект № 2019-1-BG01-KA102-061825

Проект 2019-1-BG01-KA102-061825 – ” По-качествена пофесионална подготовка на младите електротехници от ПГЕТ “Г. С. Раковски”, чрез практика в Барселос, Португалия – BarcEL-TECH, програма “Еразъм +” , Ключова дейност 1 ” Образователна мобилност на граждани”, сектор “Професионално образование и обучение”

През тези 14 дни проведохме производствена практика във фирма FEREROLUX, Барселос. Формирахме умения за :

  • проектиране и изграждане на електрически системи, осветителни инсталации,
  • работа със софтуерни продукти – AutoCAD Electrical,
  • монтаж и конфигурация на компоненти на смарт електрически системи,
  • измерване на електрически величини с интелигентни измервателни уреди,
  • работа с импулсни броячи
  • прилагане на KNX стандарта за безжична сградна автоматизация

Впечатли ни богатата материална база, професионалното отношение на работниците и служителите и перфектната организация за работа.

Порто (Porto) е вторият по големина град в Португалия, и е столица на региона Норте. Населението на града е 221 800 жители (по данни от 2008г.), а площта му е 41,66 кв.км. Градът е разположен на устието на река Доуро. Порто се смята за икономически и културен център на целия регион. Историческият център на Порто е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Измежду архитектурните забележителности в града са катедралата Порто (един от най – старите паметници в града, и един от най – важните – в Португалия), църквата Кедофейта (средновековна църква в римски стил), готическата църква Св. Франсис (интериора на църквата е в стил барок), останките на крепостните стени и няколко къщи от XV век. Особена атракция е сградата на фондовата борса или в частност арабската стая. Интересни са и градините на кристалния дворец.

Наричан “люлката на португалската нация”, тъй като е родното място на първия португалски крал Алфонсо I, град Гимараеш се намира в северозападна Португалия. Отстои на 50 км от Порто и на 22 км от Брага.

Историческият център на града, с прекрасните си средновековни сгради, е провъзгласен през 2001 г. за обект на световното наследство от ЮНЕСКО.

Главните забележителности, които непременно да посетите, са замъкът Гимараеш, в който е роден Алфонсо I, основател на Португалия; площад Da Oliveira с една от най-известните църкви в града Igreja de Nossa Senhora da Oliveira; дворецът на херцозите Браганса.

От разходката ни в петия по големина град в Португалия – Брага разбрахме, че е разположен между реките Кавадо и Ешти. Имащ хилядолетна история, Брага краси с невероятна архитектура, многобройни забележителности и туристически атракции. Смята се, че е религьозен център на Португалия, а това се потвърждава на всеки час с камбанен звън от разположените в града църкви. Най-известната забележителност на града е църквата Бом Жезуш ду Монте – разположена на висок хълм, тя едно от най-посещаваните места в Португалия.

След 14 дневна професионална подготовка получихме нашите сертификати за добре свършена работа и прекрасни сувенири – петлета, които са емблематични за Португалия и са се превърнали в символ на вярата и справедливостта.

Ето и историята на португалското петле:
През Средновековието поклонниците, на път за Сантяго де Компостела, оставали да пренощуват в Барселуш. Легендата разказва, че веднъж един поклонник от Галисия бил обвинен в кражба. Когато се изправил пред съдията, той го осъдил на смърт, толкова били сурови закони по онова време в Барселуш. Младежът категорично отказвал да признае вината си, затова, преди да го пратят на бесилката, поискал да се види с човека, осъдил го на смърт. Последното му желание било спазено. Откарали го в дома на магистрата, който в този момент се угощавал с приятели. Галисиецът отново настоял, че е невинен, но това не направило впечатление на съдията. Когато най-накрая осъзнал, че не може да го разубеди, той посочил блюдото с приготвения за гостите петел и в отчаянието си извикал: “Толкова съм невинен, че когато ме обесите, този петел ще пропее!”. Присъстващите започнали да се смеят и да правят язвителни коментари, но така или иначе никой не посегнал към блюдото. Когато окачили бедния младеж на бесилото, петелът изведнъж оживял, запляскал с крила и изкукуригал. Смаяният съдия скочил от масата и се втурнал към мястото на екзекуцията. Оказало се, че палачът не бил затегнал силно примката и затворникът бил още жив. Веднага го освободили и пуснали да си върви по живо по здраво.

Няколко години по-късно поклонникът се върнал в Барселуш, където издигнал каменен кръст в прослава на Дева Мария и Свети Яков. Така галисиецът благодарил на небесните покровители за “Чудото на спасението”. Впрочем Кръстът от 14. век още се издига в Двореца на графовете в Барселуш, превърнат сега в Археологически музей на града… Славният петел не е забравен. През 30-те години на 20. век, грънчар от село близо до Барселуш, на име Домингуш Кото, извайва петел от глина, в памет на легендарната птица. Фигурката се оказва толкова цветна и красива, че бързо набира популярност и се превръща в символ на Португалия.   

След това страхотно преживяване искаме да благодарим, за възможността да получим професионална подготовка на високо ниво, за срещата с други култури, за посетени забележителности, прекрасните емоции и най-важното – за натрупаните знания!